Narın Faydaları, yalnızca bir kış meyvesi olarak bildiğimiz ve hakkında fazla bir bilgiye sahip olmadığımız narın faydaları aslında saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Kabuklarından suyuna, tanesinden çekirdeğine kadar pek çok hastalığa dermen olan nar bunların yanı sıra vücudu tüm rahatsızlıklara karşı zırh gibi koruma altına almaktadır. Nar yüksek oranda C vitamini, potasyum, polyhenol ve demir barındırarak bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Ayrıca şeker seviyesi ve kolesterol seviyesini dengede tutan nar, kanser hastalıklarına karşı hücrelerin gelişmesine mâni olurken, kalp damar sağlığının korunması konusunda büyük faydalar sağlar.
Aynı zamanda nar B2 ve C, B1 vitaminlerinin yanı sıra bünyesinde zengin potasyum barındırır ve yaklaşık olarak bir su bardağı kadar nar suyu insan vücudunun günlük ihtiyaç duyduğu C vitaminin miktarının %25é yakınını karşılar. Halk arasında narın faydalarını anlatmak için bir cennet meyvesi olduğu söylendiği doğrultusunda adı Kuranı-ı Kerim'de de geçmektedir. İnsan sağlığı için büyük öneme sahip olan nar günlük düzenli olarak tüketildiğinde vücuda zindelik vererek yorgunluğu giderir.
Narın İnsan Sağlığına Faydaları
İnsan sağlığı için mucizevi etkileri olan narın çekirdeklerinden kabuğuna kadar olan faydalarını dile getirmiştik. Narın faydalarından bahsedecek olursak soyarak attığımız kabuğunun cildi yumuşattığı ve cilt enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar. Ayrıca nar suyu pek çok rahatsızlığı karşı insan vücudunu koruma altına alır. Bu hastalıklar arasında nar akciğeri güçlendirerek öksürüğe iyi gelir, ülsere iyi gelerek mide ağrıları için çok faydalıdır. Nar kalp damar sağlığı açısından mükemmel etkilere sahip olmasının yanı sıra kabızlığa giderir. Narın mucizevi şifasından maksimum olarak yararlanmak amaçlı nar soyulduktan sonra hemen taze olarak tüketilmelidir ve suyu ise tam tersine sıkılır sıkılmaz tüketilmemelidir. Narın şifalı özelliklerinden bir tekide, genel anlamda insan vücudunda yer alan damar sisteminin korunmasında olduğu gibi kalp sağlığının korunmasına da yardımcı olur. Özellikle damarlarda meydana gelen tıkanıklığa sebep olan ve ACE diye adlandırılan enzimi engeller. Bu mükemmel özelliklerinden bütünüyle yararlanabilmek için sofralardan eksik edilmemesi gereken nar meyvesinin diğer faydaları ise kan yapıcı özelliğinin yanı sıra tansiyon düşürücü ve kan şekeri seviyesini dengede tutan özellikleri de mevcuttur. Ayrıca genel sağlığa faydalar sağlayan nar, özellikle son zamanlarda prostat kanseri gibi önemli bir hastalığı tedavisinde de kullanılmaktadır.
Gribal Enfeksiyonlara Karşı Faydaları: Narın bünyesinde barındırdığı antioksidanlar gribe sebep olan virüsleri ve mikropları etkisiz hale getirmesinin yanı sıra bakterilerden kaynaklanan önemli enfeksiyon rahatsızlıklarına karşı nar suyunun güçlü anlamda koruyucu etkilere sahiptir. Bu nedenle genellikle kış mevsiminde artış gösteren gribal enfeksiyon rahatsızlıklarına karşı henüz hastalanmadan tüketilmesi de oldukça önemlidir. Nedeni ise narın içeriğinde yer alan C vitamini soğuk algınlığına karşı vücudun direncini önemli ölçüde artırır.
İshale Faydaları: Narın taneleri arasında ve iç kısmında damar şeklinde yer alan beyaz tabakası mideye oldukça iyi gelerek güçlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda narın kabukları ise isale karşı oldukça faydalıdır. Bu nedenle nar kabuğu kaynatılarak soğuması sağlanır. Oldukça buruk ve acı tadını hafifletmek için bir miktar bal yardımıyla tatlandırılarak tüketilir. Hazırlanan bu kür ishale birebir gelerek ishali keser.
Narın Damar ve Kalp Sağlığına Faydaları: Narın içeriğinde yer alan antociyanin ve polifenol adı verilen maddeler E vitamininden yaklaşık olarak yirmi kat çok daha güçlüdür. Adı geçen bu maddelerin özellikle antioksidan etkileri damarlarda oluşan daralmaları ve plak artışına engel olur. Aynı zamanda narın doğal antibiyotik özelliği sayesinde damarlarda ve kalp de oluşan zararlı elementleri yok ederek temizler ve mikropları öldürür. Narın bu mükemmel faydalarından yararlanabilmek için her gün düzenli olarak bir bardak kadar nar suyu tüketmek damar ve kalp sağlığı açısından büyük faydalar sağlayacaktır.
Narın Yaralar Ve İltihap İçin Faydaları: Genel olarak insan sağlığı üzerinde büyük etkileri olan narın bunların yanı sıra doğal antibiyotik görevi üstlendiğini belirtmiştik. Bu yüzden iç organlarda oluşabilecek yara ve iltihaplara faydalar sağladığı gibi, cilt üzerinde de meydana gelen iltihap ve yaraları önlemesinin yanı sıra iyileştirici özelliklere de sahiptir. Bu nedenle cildin herhangi bir bölgesinde oluşan iltihap ve yaralara nar kabuğu sürmek sorunun giderilmesini sağlayacaktır.
Nar Mükemmel Bir Gençlik İksiridir: Narın içeriğinde yer alan birçok yararlı maddenin günümüzde kozmetik sektöründe kullanıldığını hemen hemen bilmeyen yoktur. Bu yüzden özellikle Çin ve Amerika da yapılan incelemelere göre nar kozmetik ürünlerinde de cilt sağlığı için ilk sıralarda yer alıyor. Bu nedenle narın içeriğinde yer alan antioksidanlar kozmetik ürünlerinin içeriğinde kullanılıyor. Özellikle kullanılan yüz maskelerinde kaynatılmış nar kabuğu ve nar suyu ile sizlerde zamana meydan okuyarak genç kalabilirsiniz.
Narın Mideye Faydaları: Narın iç kısmında yer alan beyaz damarımsı tabaka midenin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca mide iltihabı için düzenli bir şekilde tüketilen nar pekmezi ve bal karışımı ise mide iltihabına çok iyi gelir. Bunların yanı sıra mide sorunun yaşayan kişilerin yemeklerden sonra nar tüketmeleri sayesinde tüketilen besinlerin hazmı kolaylaşacaktır.