Nar Çeşitleri, Nar ülkemizde yıllardır yetiştirilen geleneksel bir meyvedir. Son yıllarda nar, Avrupa ülkelerinin de istediği bir meyve türü olmuştur. Ülkemizin neredeyse her kısmında nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bilhassa son zamanlarda kapama nar bahçesi Akdeniz ve Ege kısmında daha çok artmıştır. Son yıllarda önem kazanan bir ihraç meyvesi olmakla beraber ilaç, boya, mürekkep, yağ, hayvan yemi, tanen, sirke benzeri ürünlerin elde edilmesinde hammadde olarak kullanılmaktadır. Nar çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz;
Hicaz Nar: Antalya Batı Akdeniz Denetim Enstitüsü aracılığıyla tescilli, sebep iç gerekse dış pazarda en fazla tutulan nar çeşididir. Türkiye nar ihracatının kocaman kısmı Hicaz nar'dır. Geççi, bölgeye ve mevsime ilişkili olarak 5-25 Ekim aralarında hasat edilir. Soğuktan yararlanma eşiği ağaç için -100C'dir. Mayhoş nardır. Depolamaya çok uygundur uyumlu şartlarda 6 ay depolanabilir. Bölgeye, toprak ve bakım şartlarına ilişkili olarak en erken 3. Senede ekonomik verime yatar. Meyve boyu ve kilosu çok büyüktür. Kabuk rengi kırmızı dane rengi koyu kırmızıdır. Usare randımanı %48,91. Dane randımanı %50 çekirdek orta katı verim >41 kg/ağaç. Yeme kalitesi mükemmeldir. Hem yemeklik hem de ticari olarak tüketime uygundur.
Caner Nar (Çekirdeksiz): Dr. Caner Onur aracılığıyla geliştirilerek Türkiye'de çekirdeksiz nar adıyla satılmış bir türdür. Depoda saklanmaya da uygundur. Meyve boyu ve kilosu büyüktür. Kabuk rengi Koyu kırmızı dane rengi bordo, koyu kırmızıdır. Kabuk rengi ve meyve büyüklüğü tatmin edici meydana geldiği için son yıllarda ihracat için gündeme gelmektedir. Hem yemeklik hem de ticari olarak tüketime uygun bir üründür.
Wonderful: Dış kabuk Koyu kırmızı dane rengi kırmızıdır. Meyve büyüklüğü kocaman-orta aralarında olup bilhassa daneleme için uygundur. Tadı mayhoş ve lezzetlidir.
Deve Dişi: Dış kabuğunun rengi yeşil-açık kırmızı şeklindedir. Meyve büyüklüğü çok iri olup ağaçları çok verimlidir. Yumuşak çekirdekli ve tatlı bir nardır. Dane rengi açık kırmızıdır ve yeme kalitesi mükemmeldir. Yurt içinde tüketilen bununla birlikte Arap ülkelerine de ihraç edilen son derece lezzetli bir nar türüdür.
Esin Nar: Antalya Batem tarından tescil evresinde olan tatlı nar çeşididir. Soğuktan yararlanma eşiği ağaç için -100C'dir. Tatlı nar meydana geldiği için depolanmaya Hicaz nar civarı uyumlu değildir. Bölgeye, toprak ve bakım şartlarına ilişkili olarak en erken 3. Senede ekonomik verime yatar. Meyve boyu ve kilosu çok büyüktür. Kabuk rengi Koyu kırmızı dane rengi koyu kırmızıdır. Dane Randımanı %53,78. Çekirdek yumuşak. Verim orta 20-40 kg/ağaç. Sofralık olarak tüketime uygundur.
İzmir Çekirdeksiz: Dış kabuk rengi kırmızı ve dane rengi tekrardan kırmızıdır. Meyvesi orta büyüklükte olup çekirdek son derece yumuşaktır. Çok lezzetlidir.
İzmir 23: Ege tarımsal denetim enstitüsü aracılığıyla tescil edilmiş tatlı nar. Ağacı orta güçlü olup orta verimlidir. Meyvesi büyüktür. Kabuğunun rengi şeker pembe, adet ve şıra rengi kırmızıdır. Âdet randımanı %5,23, tanede çekirdek oranı %14,28, şıra randımanı %47,85 olup tatlı ve yumuşak çekirdekli bir çeşittir.
Caner Nar (Tatlı): Antalya Batem'den emekli Dr. Caner Onur aracılığıyla geliştirilmiş tatlı nardır. Meyve boyu minik-ortadır. Kabuk rengi Koyu kırmızı dane rengi bordo, koyu kırmızıdır.